13 Mayıs 2016 Cuma

Suda Yaşayan Türler




Suda yaşayan hayvanlar, genellikle balıklar ve böcek türleridir. Bazı balıklar tatlı suda yaşam sürdürürken, bazılar ise tuzlu suda yaşamlarını devam ettirebilmektedirler. Bunun yanı sıra bazı yengeç ve kaplumbağa türleri de suda yaşam sürdürmektedirler. Suda yaşayan hayvanlar içerisinde avlanmak amacıyla denizi kullanan bazı kuşlar da yer almaktadır. Her ne kadar suda yaşayan başka canlılar da bulunsa suyun büyük kısmını balıklar kullanmaktadır.Su da yaşayan balıklara örnek vermek gerekirse;balıklar,yengeç,ahtapot,su bitkileri,algler vb.

Bazı suda yaşayan hayvanlar ilgili bazı özellikler;
    
      Kaya balıkları, bulundukları ortamda görünmez olabilme özelliğine sahiptirler. Bunun yanı sıra kaya balıklarının dikenleri çok güçlü ve zehirli olması nedeniyle keskindir.

Hayalet Yengeci, görünmez olma özelliğine sahip olmanın yanı sıra hareketsiz bir şekilde durduklarında sahilde kum rengi sayesinde görünmez olabilmektedir.

Banggai Kardinal balığı, hem yumurtalarını hem de yumurtadan çıkan yavrularını ağızlarında taşıma özelliğine sahiptir. Bu balıklar yavrularını büyüyüp ağzından çıkana kadar koruma özelliği ile örnek annelik gösterisi sergilemektedir. 



       Yumurtasını ağzında taşıyan balıklardan birisi de Jawfish balığıdır. 
 
Sihlid balıklarının yavruları için en korunaklı yer annelerinin ağzıdır.

Ahtapotlar, 8 kola sahiptirler ve bu kollar düşmanlarından uzaklaşmalarına, savaşmalarına yardımcı olur. Ahtapotların en ilginç yanlarından biri; bu kollardan herhangi birinin koptuğu zaman yerine başka bir tanesinin çıkıp, tekrar uzayabilmesidir. Kalplerinin 3 tanedir. Ahtapotlar çok yumuşak ve esnek bir vücuda sahiptirler. Bu özellikleri ile gözleri kadar büyük deliklerden dahi geçebilirler. Bunları savunma mekanizmaları olarak da kullanmaktadırlar. Renk ve derilerini değiştirebilmeleridir. 7 saat boyunca 1000’e yakın görüntüsünü değiştirdiğini gözlemlemiştir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder